Zorg, afgestemd op jou

Implantaten

Implantaten:

Dè oplossing voor ontbrekende tanden of kiezen

 

Overweeg je om één of meerdere implantaten te laten plaatsen? Met implantaten vervangen we ontbrekende tanden of kiezen. Hier lees je wat een implantaat is, wat de voordelen zijn en hoe de behandeling gaat.

Een implantaat is een kunstwortel die vastgroeit in de kaak. Implantaten zijn van titanium. Titanium wordt zeer goed geaccepteerd door ons lichaam. Bot houdt er zo van, dat het er tegen aan groeit. Een implantaat is de meest weefselvriendelijke vervanging voor ontbrekende tanden of kiezen. In Europa worden elk jaar 4 miljoen implantaten geplaatst.

Een implantaat kan een kroon of brug dragen. Deze kroon of brug werkt en voelt dan als de eigen tanden of kiezen. Je kunt weer zorgeloos kauwen, lachen en eten.

Intake

De behandeling wordt voorafgegaan door een intake.

Bij de intake verzamelt de implantoloog informatie over jouw algemene gezondheid en jouw wensen voor jouw gebit. Er wordt een mondonderzoek gedaan en meestal een grote röntgenfoto gemaakt. Er worden meestal lichtfoto’s gemaakt. Soms worden ook afdrukken gemaakt voor gebitsmodellen. De implantoloog bespreekt met jou zijn/haar advies. Het advies is gebaseerd op de mogelijkheden in jouw mond en jouw wensen en verwachtingen. Je ontvangt een begroting van de kosten voor de voorgestelde behandeling. Samen met de begroting ontvang je een overzicht van de vergoeding vanuit een eventuele verzekering.

Voorbereiding

Voor de behandeling is het van belang dat je een goede mondhygiëne hebt en het tandvlees gezond is. Mogelijk krijg je hiervoor een afspraak bij een preventie-assistent of mondhygiënist.

Soms is het nodig om een ontbrekende tand of kies tijdelijk te vervangen tijdens het behandeltraject. Hiervoor wordt dan een tijdelijke voorziening gemaakt.

Je krijgt een recept voor een antibioticum die kort voor de behandeling moet worden ingenomen. Meestal krijg je ook een spoelmiddel geadviseerd.

 

 

 

Behandeling

Je krijgt een plaatselijke verdoving. Daarna wordt het implantaat geplaatst. Na plaatsen van het implantaat wordt een röntgenfoto gemaakt ter controle.

 

Soms wordt bij het plaatsen ook extra bot geplaatst. Als er niet genoeg kaakbot is voor het implantaat kan de implantoloog tijdens de behandeling extra bot bijplaatsen. Dit bot wordt soms met een membraan onder het tandvlees op zijn plek gehouden.

 

 

 

 

 

 

 

Na de behandeling

In de eerste 24 tot 48 uur na het plaatsen adviseren wij je om grote inspanning te vermijden. Ook dien je niet te roken en geen alcohol te gebruiken. Roken vermindert de doorbloeding en leidt tot een tragere genezing.

Gebruik van alcohol vergroot de kans op een nabloeding.

Je kunt na de behandeling enige napijn vanuit het tandvlees ervaren. Je kunt hiervoor indien nodig paracetamol gebruiken. Het is normaal als je na de ingreep een blauwe plek krijgt op de huid. Een tijdelijk tintelend of verdoofd gevoel in lip of wang is ook normaal.

Nazorg

Één week na het plaatsen van het implantaat zien wij je weer terug. Bij die afspraak worden de hechtingen verwijderd en de wond gecontroleerd.

Het is dan van belang dat uw mondhygiëne op peil blijft. Je krijgt over de reiniging rond het implantaat ook nog instructies. Hiermee voorkom je infecties rondom het implantaat.

 

De kroon of brug

Na 2 of 3 maanden beoordeelt de implantoloog het implantaat. Als het voldoende vast is gegroeid kan jouw tandarts de kroon of brug erop gaan vervaardigen. Hiervoor wordt een scan gemaakt van het implantaat en de boven- en onderkaak. De nieuwe kroon of brug wordt in het implantaat vastgeschroefd en het schroefgaatje afgedicht met een witte vulling.

 

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op of stel jouw vragen bij jouw bezoek aan de implantoloog.